golden

circle

Volgens Simon Sinek hebben veel bedrijven geen idee waarom klanten voor hun producten kiezen. Succesvolle bedrijven positioneren hun producten zo dat ze relevant zijn voor de klant. Hierbij laten zij zich leiden door de volgende drie vragen:

Why?
How?
What?

 

 

Simon Sinek ontdekte dat de meeste bedrijven van buiten naar binnen werken, dus vanuit de what-vraag. De buitenste cirkel geeft aan welke producten en diensten je als bedrijf aanbiedt. De how-vraag staat voor hoe het product wordt aangeboden en waarom producten of diensten beter zijn dan die van de concurrent. De why-vraag staat voor de motivatie van een bedrijf en dat gaat niet over winst maken. Succesvolle en inspirerende bedrijven communiceren van binnen naar buiten.

Simon Sinek vergelijkt de drie cirkels met het menselijk brein. De what-cirkel wordt vergeleken met de neocortex. Dit is waar het rationele denken en taal plaatsvinden. De how- en what-vragen vinden plaats in het limbisch systeem van onze hersenen. Het limbisch systeem is het gedeelte van de hersenen dat betrokken is bij emoties zoals vertrouwen, loyaliteit en bij het menselijk gedrag en besluitvorming. Succesvolle bedrijven werken vanuit de why-vraag in plaats van vanuit de what-vraag. Zij richten zich op het deel van het brein waarin de besluitvorming ligt en weten ook dat hun potentiële klanten hier hun beslissingen nemen.

Als je als bedrijf succesvol wil zijn, dan moet je je richten op de why-vraag. Je moet potentiële klanten duidelijk en eerlijk informeren over waarom jouw producten en diensten de beste zijn voor deze klanten.

 

Big Why, Golden Circle & Simon Sinek

“Echt inspirerende leiders, organisaties en ondernemers, denken, doen en communiceren op precies dezelfde manier. Een manier die totaal tegenovergesteld is van de rest. Deze leiders communiceren van binnen naar buiten: waarom doen ze wat ze doen, hoe doen ze dat dan en wat doen ze dan? Op die manier inspireren deze leiders, deze organisatie of deze ondernemingen anderen om zelf iets te doen in plaats van het te manipuleren”.