1. Wederkerigheid
Oprecht interesse tonen in iemand en diegene helpen zorgt ervoor dat mensen bereid zijn om een wederdienst te leveren. Zorg voor een positieve ervaring bij mensen en ze willen je iets teruggeven. Cruciaal is daarbij dat je als bedrijf de eerste stap zet door bijvoorbeeld goede informatie te delen of een kortingscode voor een volgende aankoop aan te bieden. Hiermee stimuleer je welwillendheid bij de persoon om iets terug te doen en vergroot je hiermee de interesse in je merk of bedrijf. Grote kans dat dit resulteert in een aanmelding voor een evenement een like op social media of een aankoop op je webshop.
2. Commitment en Consistentie
Mensen stapsgewijs enthousiast voor je merk en deze aandacht vasthouden: dat is waar commitment en consistentie over gaat. Mensen willen zich van nature liever niet laten kennen ten opzichte van anderen. Ze willen zichzelf niet graag terugtrekken als ze een eerste stap hebben gezet en zetten ook makkelijker de volgende stap. Met consistentie maak je iemand gefaseerd warm om een product of dienst bij je af te nemen. Hierdoor komt hij in een proces waar hij steeds moeilijker uit kan. Het is ook belangrijk om de ‘koper’ daarna ook tevreden te houden.
3. Sociale bewijskracht
Mensen zoeken voorafgaand aan een aankoop vaak een bevestiging voor hun keuze. Ze willen graag weten wat andere ervan vinden voordat ze een beslissing nemen. Met reviews kun je daar als organisatie of bedrijf goed op in te spelen. Met een review geeft iemand die een aankoop gedaan heeft een (online) beoordeling. Klantbeoordelingen over je product of dienst geven potentiële koper vertrouwen.
4. Sympathie
Mensen kiezen graag voor een merk waar zij sympathie voor hebben. Sympathie voor een merk ontstaat als iemand die zij kennen hier positief over is en dit vergroot dat de kans dat iemand hierdoor wordt overtuigd. Ook een website kan sympathiek overkomen. Mensen waarderen sommige websites beter omdat ze aardiger overkomen. Op je website ligt het voor de hand om te tonen welke klanten je producten al leuk vinden en gebruiken. Ook het voorstellen van collega’s helpt hierbij.
5. Autoriteit
Mensen kopen graag bij bedrijven die weten waar ze over praten. Waarbij de kennis, ervaring en de kwaliteit van de producten objectief is vastgesteld. Deze kwaliteit kan blijken uit bijvoorbeeld keurmerken, onderzoeksresultaten en awards. Als bedrijf wil je graag gezien worden als expert. Mensen willen graag het advies van een autoriteit volgen.
6. Schaarste
Schaarste heeft te maken met vraag en aanbod. Hoe minder aanbod, hoe waardevoller het product is. Een beperkte oplage van een product of bij een tijdbeperking op een speciale aanbieding geeft mensen het gevoel dat ze snel moeten beslissen om de gelukkige eigenaar te worden van iets dat veel mensen willen hebben. Deze schaarste maakt een product of dienst bij voorbaat aantrekkelijk omdat het daarmee de waarde verhoogt van je aanbod. Mensen zijn van nature meer geneigd om verlies te voorkomen. Het is dus belangrijk om een gevoel van schaarste te creëren.